Rendhagyó Adventi Naptár 2014

Remélem mindenki várta már, ha nem is tudom vezetni a blogomat, azért ezt egyik évben sem hagyom ki. :-)

2014. november 30. vasárnap, András, Andor

András nappal kezdődik az Adventi várakozás időszaka (kivéve, ha az adventi első vasárnap megelőzi)
- Alakítsuk ki a termős asztalunk helyét a lakás nekünk tetsző pontján
- Fényesítsünk ki annyi piros, egészséges almát, amennyi családtagunk van, és András napkor helyezzük el egy szép tálban vagy kosárban a kialakított termős asztalunkon. Ez szenteste napjáig itt is marad, akkor majd a vacsora végén a felszeletelt almákat (mindegyik almát annyi szeletre vágunk, amennyi a családtagok száma), egy nagy tálba tesszük és ebből eszik mindenki, hogy a következő évben egészséges maradjon.
- Kezdhetjük feldíszíteni a lakást, ha még eddig nem tettük meg.

- Adventi koszorú elkésztése, az első gyertya meggyújtása,
- Advent első angyala (Hit) eljön hozzánk kék köpenyében.


2014. december 1. hétfő, Elza

- Amennyiben készítettünk adventi naptárt a gyerekeknek, ma kihelyezhetjük, és kezdődhet a visszaszámlálás. Nem muszáj ám csokit beletenni, lehet a kis zsebekben minden napra egy-egy különleges mese, esetleg más országok karácsonyi szokásaival kapcsolatban, vagy valamilyen egyszerű kreatív játék (ez a nap eredetileg nem szerepelt a naptárban, én írtam hozzá mert manapság már szinte minden családban van adventi naptár).

2014. december 4.csütörtök, Borbála, Barbara

- Ma kell a Borbála napi ágakat (9 db, de legalább 4db) levágni a gyümölcsfákról, vagy cseresznyefáról, esetleg aranyvesszőről. Ha még nem volt tartós fagy az idén, akkor 1-2 napra be kell tenni a levágott ágakat a fagyasztóba, és csak azután vízbe tenni. Ha szerencsénk van, karácsonyra virágba borulnak.

2014. december 5. péntek, Vilma

- A Mikulás előestéje. Készítsük ki az ablakokba a kisuvickolt cipőket, csizmákat, hogy reggel mindenki örülhessen a Mikulás ajándékainak. Este olvassunk mesét a gyerekeknek, lehetőleg a Mikulásról, hogy könnyebben menjen az elalvás. Új keletű szokás, hogy a mikulásnak süteményt és tejet készítenek ki a gyerekek. Ha kérik, nem baj, de ne erőltessük. Viszont, ha a mikulás kap enni, a rénszarvasokról sem szabad elfelejtkeznünk, kaphatnak almát, répát.

2014. december 6. szombat, Miklós

- A mai napon kell elhelyezni a feldíszített cserepet a mikulásvirággal a termős asztalon, így köszönthetjük fel mi is Miklós püspököt, vagyis a Mikulást a neve napján.
( Ha valakihez nem ért oda reggelig a Mikulás, a mai napon biztosan megkapja a csomagot, elvégre nagyon sok helyre kell mennie.)
Vigyázzunk, a Mikulásvirág mérgező növény, ahol ez veszélyt jelent, inkább pótoljuk saját készítésű papírvirággal, képpel!

2014. december 7. vasárnap, Ambrus

- Mézeskalácssütés! A mai napon kezdjük a mézeskalácssütést (mivel Szt. Ambrus a mézeskalácssütők védőszentje is), saját jól bevált receptünk alapján. A díszítésre szánt mézeskalácsból néhányat helyezzünk el a termős asztalon, azokra pedig, melyeket a karácsonyfára – és nem megenni – szánunk, el ne felejtsünk lyukat készíteni!
- Advent második vasárnapja is ma van. Gyújtsuk meg a második gyertyát is a koszorúnkon.
- Ma éjjel jön le közénk Advent 2. angyala, piros ruhában.

2014. december 8. hétfő, Mária, Marion

- A mai napon tegyük a cikláment (Mária virága) egy feldíszített kaspóban a termős asztalra, ezzel köszöntsük őt.

2014. december 12. péntek Gabriella

- Ma kell készíteni az angyalkákat. Választhatunk egyszerű, papírból kivágottat, vagy bonyolult, saját magunk által varrt angyalkákat, a lényeg, hogy készüljenek. Ha ügyesek voltunk, és Ambrus napján angyal forma mézeskalácsot is sütöttünk, azt ma csak díszítenünk kell.
Ne feledkezzünk el a gyerekeket is belevonni az alkotásba. Ők fogják élvezni az egészet a legjobban.
 Készülhetnek a fára dísznek, vagy ajándékba egy kedves ismerősnek, de mindenképpen tegyünk belőlük négyet (advent négy angyala: kék, piros, fehér, lila) a termős asztalunkra is.

2014. december 13. szombat, Luca, Otília

- A kidíszített tálkába Luca búza elvetése, majd elhelyezése a termős asztalon. 24-én este aztán a vacsoránál, mindenki ételére hintsünk az apróra vágott búzából, a következő boldog, egészséges és bőséges év reményében.
- Ehhez a naphoz nagyon sok népszokás kapcsolódik. Ha van hozzá kedvünk válasszunk belőlük.

2014. december 14. vasárnap, Szilárda

- Advent harmadik vasárnapja is, este már három gyertyát fogunk meggyújtani az Adventi koszorún.
- Ma éjjel eljön hozzánk a harmadik, ragyogó fehér ruhás angyal.


2014.  december 17. Szerda, Lázár, Olimpia

- Örökzöldek ágainak elhelyezése az asztalon.
Fenyőágak, lomblevelű örökzöldek ágai, pld.: borostyán, magyal, fagyöngy, vagy örökzöld fűszernövények ágai, pld.: rozmaring, zsálya. Vigyázzunk a lomblevelű örökzöldekkel, ahol kisgyermek, vagy olyan háziállat van, amely hozzájuk férhet, mert a legtöbbjük MÉRGEZŐ! (pld. a tiszafa minden része)


2014. december 21. vasárnap, Tamás

- A betlehem elkészítése és elhelyezése a termős asztalon.
- Advent negyedik. vasárnapja. Gyújtsuk meg a koszorúnkon az utolsó gyertyát is. Ma éjjel jön el a negyedik, lila köpenybe öltözött angyal is.

2014. december 23. kedd, Viktória, Niké

- A termő ág elkészítése. Többfelé elágazó gledícsia-ág feldíszítése apró díszalmákkal, dióval és kék szalagokkal. A kész mű elhelyezése a termős asztalon.

2014. december 24. szerda, Ádám, Éva SZENTESTE

- Díszítsük fel a karácsonyfát szokásainknak megfelelően és próbáljuk ezt az estét és a következő napokat szeretteink körében eltölteni.
-      Ne felejtsük el, hogy a Luca-napi kihajtott búzából, mindenki ételére szórjuk egy kanálnyit, és az András napi almából is mindenki egyen az étkezés végén.


BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT MINDENKINEK!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések